Dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze…. skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste (fuj!). Miał to być sposób najedzenia się „na zapas” przed 40-dniowym postem. Dzisiejszy idealny pączek, z lukrem lub pudrem-cukrem, ma minimum 400 kalorii, 55-70 gramów wagi, zrobiony z ciasta drożdżowego i usmażony jest na smalcu.
Jak spalić jednego pączka? To „bardzo” proste – wystarczy 46 minut szybkiego marszu albo choćby 57 minut mycia okien.
W naszej szkole, wszyscy uszanowaliśmy tradycje związane z „Tłustym Czwartkiem”. Dzięki staraniom Komitetu Rodzicielskiego każdy mógł spałaszować słodziutkiego, pysznego pączusia.
A na koniec zagadka. Szacuje się, że my Polacy w Tłusty Czwartek zjadamy 100 milionów pączków. Ile to kalorii ???