W grudniu dzieci z oddziałów przedszkolnych ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Rożentalu na zajęciach kulinarnych – piekły pierniczki z okazji Dnia Piernikowego Ludzika.
Na wstępie co nieco o historii pieczenia pierników. Piernik jest jedną z podstawowych przekąsek na polskich stołach. Ciasto barwy brunatnej, które wyrabia się z dodatkiem miodu i przypraw korzennych. To właśnie dzięki nim zawdzięczają swoją trwałość. W zimnym i suchym miejscu dają się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Wypiek ten przez lata stanowił pożywienie żołnierzy. Przede wszystkim ze względu na długi termin przydatności do spożycia oraz swoje właściwości odżywcze. To by było na tyle, a teraz zapraszam w podróż do świata „piernikowego ludzika”.
Dzień ten od samego rana był pełen wrażeń i różnorodnych zabaw. Na początku każda grupa zrobiła ludka „Ciastek” znanego z bajki Shrek. Chętne dziecko posłużyło jako model do odrysowania jego kontur. Później przedszkolacy ozdabiali przygotowanego „pierniczka” z bajki. Obejrzały również bajkę pt. „Piernikowy ludzik”, chętne dziecko wcieliło się w postać piernika i uciekało przed resztą grupy. Osoba, która złapała pierniczka zamieniała się z nim rolą. Następnie dzieci układały puzzle tworząc piernikowego ludzika oraz kolorowały kolorowanki przy muzyce „Świąteczne pierniczki”. Nadeszła wyczekana chwila na wspólne robienie pierniczków. Dzieci wzięły się za wykrawanie foremkami piernikowych ludków, a także pierniczków innego kształtu. Praca z przygotowaniem wypieków szła sprawnie. Pełne blaszki pierniczków nabierały koloru piekąc się w piekarniku pod czujnym okiem pań oraz mam. Po ostygnięciu pierniczków nastąpiło dekorowanie wypieków różnokolorowymi lukrami i barwnymi posypkami.
Wspólne przygotowanie ciasteczek bardzo się podobało dzieciom. A po całym przedszkolu unosił się wspaniały aromat pieczonych pierniczków, który wprawiał wszystkich w cudowny, świąteczny nastrój.
Dziękuję serdecznie wszystkim mamusiom za pomoc w przygotowaniu pierniczków oraz za poświęcony czas:)